Neemia: Visul care-ți vorbește

Neemia era captiv în Babilon, paharnicul împăratului Artarxerse, contemporan cu Estera. El era responsabil cu tratarea vinului, dar nu ca sa vadă ce gust are și dacă e vrednic de împărat, ci ca să verifice dacă nu cumva este otrăvit. Cu alte cuvinte, el în fiecare zi își oferea viața pentru a o proteja pe împaratului.

În această perioada din viața lui aude de imaginea dezolantă a zidului care înconjura Ierusalimul. Neemia a avut curajul să contruiască în mijlocul amenințărilor și minciunilor fără să se oprească.

Atunci când iți propui să faci ceva pentru Dumnezeu fii sigur că cel rău va veni să încerce să distrugă lucrarea ta.

Dacă nu va reuși să te împiedice să o începi, va încerca să te defăimeze, dar ca și lideri, nu avem cum să ne oprim la fiecare minciună, să ne împiedicăm și să stăm să ne plângem de mila. Neemia i-a spus lui Sanbalat că nu are cum să iși ia din timpul său prețios și să coboare să discute cu el. Din dorința de a împăca pe toata lumea și de a demonstra interes, de multe ori coborâm pentru a da explicații batjocoritorilor.

Neemia a înțeles principiul că drumul înapoi în sus e mult mai greu decât drumul in jos. Nu lăsa ca lucrurile mărunte să te tragă în jos. Neemia a avut curajul să contruiască în mijlocul amenințărilor și minciunilor fără să se oprească. Pentru mine acesta a fost un exemplu de statornicie, să nu las mincunile să mă dea la o parte și să renunț. Neemia nu și-a luat ochii de la scopul final și nu a permis nimic să îl oprească.

Ca și lider te vei confrunta cu situații în care tradiția și religiozitatea celor din interior vor încerca să oprească curajul tău de a construi dar Neemia e un exemplu de lider care nu a permis acestui gen de piedici să îi limiteze lucrarea.

În mijlocul acuzelor, Neemia nu a stat doar indiferent, ci a avut curajul să își înarmeze oamenii chiar și în situația în care cu o mână zideau iar cu cealaltă se apărau. Un lider trebuie să fie pregătit să-și apere lucrarea fără a se opri. Astazi nu avem de luptat împotriva oamenilor. Trebuie să ne înarmăm cu Sabia Duhului care este Cuvantul lui Dumnezeu. Doar așa ne protejăm mintea de atacurile celui rău și cea mai bună metodă de a riposta constă în continuarea lucrării.

Pentru a dezvolta liderul din tine exersează curajul de a vorbi de fiecare dată când știi că Dumnezeu iți vorbește. Neemia face acest lucru și inima oamenilor se înflăcărează de dorința de a-L urma în viziunea lui.

De multe ori lăsam contextul situațiilor prezente din viața noastră să fie o piedică în implementarea visului pe care Dumnezeu îl pune în inima noastra. Găsim scuze de genul: sunt doar o femeie, sunt doar o mamă, sunt doar o soție dar Neemia era doar un paharnic. Poate ca și tine nu a avut contextul în care să iși demonstreze, să iși testeze abilitățile de lider și totuși pasiunea lui pentru lucrarea lui Dumnezeu a fost atât de mare încât a fost dispus să depășească limitările contextului în care era de dragul lui Dumnezeu și a lucrării Lui.

Nu ești doar o femeie. Ești o femeie cu un vis! Supune-te lui Dumnezeu și ascultă-ți visul!

Curajul lui Neemia de a fi atât de loial împăratului încât să fie gata să iși dea viața pentru împărat a fost antrenamentul pentru a învăța loialitatea față de Dumnezeu.

Dumnezeu caută femei atât de loiale Lui încât atunci când îi aud chemarea să sfideze realitatea limitărilor lor și să îmbrățișeze realitatea infinitei Sale puteri.

Loialitatea față de Dumnezeu permite Duhului Sfânt să înflăcăreze visul Lui în tine.

Camelia Caba